La història del Club Bàsquet Anglès

El club bàsquet Anglès té una llarga història. Els seus orígens es remunten a l’any 1970 quan la penya barcelonista d’Anglès, va crear la secció de bàsquet de noies, amb un equip a competició provincial.

L’any 1971 l’Enric Santané es fa càrrec d’aquest equip i decideix ampliar, amb un nou equip masculí.

Entre els anys 1972 i 1973 neix el “Club Bàsquet Juventud Anglès”, anomenat així fent al·lusió al “Juventud de Badalona” que en aquells moments gaudia de gran renom i d’èxits esportius.

Des de la fundació del club i fins a l’any 1975 la pista de joc era “El Trull”, pista ubicada al carrer Nord, cantonada carrer Ponent, just davant l’actual Plaça de Catalunya. Anomenada així perquè just al costat hi havia un antic molí d’oli. Era una pista de terra i a les mitges parts calia marcar manualment amb un sac de guix les línies del terreny de joc i de les àrees. No cal dir que el terra era ple de sots i els jugadors havien de ser hàbils amb la pilota per anar sortejant els obstacles.

A partir de l’any 1975 es construeix una pista poliesportiva a les afores del poble, al costat de la piscina i del camp de futbol. Els jugadors feien servir els vestidors de la piscina i a la primavera, en acabar els entrenaments aprofitaven per banyar-s’hi.

El Club Bàsquet anava creixent i a la temporada 1982-83 ja comptava amb dotze equips en competició. L’equip sènior va proclamar-se campió de la categoria provincial sense perdre cap partit i va pujar a segona catalana, on la major part dels equips eren de Barcelona, i va jugar-hi les vuit temporades següents.

En aquests anys la pràctica diària del bàsquet es feia feixuga degut a les inclemències del temps: molta fred, pluges,... Un problema afegit eren els desplaçaments, ja que pocs pares tenien vehicle propi.

A l’any 1986 s’enderrocà la pista poliesportiva i en aquests terrenys es construí la piscina climatitzada, amb el compromís de l’Ajuntament i la delegació d’esports de la Generalitat de construir una nova pista al costat mateix. Compromís que no es va dur a terme i això suposà que el club bàsquet Anglès hagués de disputar els entrenaments i partits a les poblacions veïnes de Santa Coloma de Farners i La Cellera de Ter.

La manca de pista pròpia va suposar la dissolució dels equips de bàsquet i la desaparició del club bàsquet Anglès, a l’any 1997. A la darrera temporada l’equip sènior masculí que jugava a la pista de l’escola Pompeu Fabra” va quedar campió, sense perdre cap partit i guanyant la fase final de Catalunya.

Uns anys més tard, al 2004, Anglès ja disposava de pavelló cobert i l’Enric Santané amb altres col·laboradors i el recolzament de l’Ajuntament tornà a iniciar la pràctica del bàsquet a Anglès. Es va començar amb el bàsquet de base amb entrenaments els dissabtes al matí, i a la temporada següent van entrar en competició en els campionats del Consell Comarcal de La Selva i de la Federació Gironina.

Han passat onze anys des de l’inici d’aquesta nova etapa, i ara el club té “escoleta” de bàsquet, sis equips en les competicions provincials de la federació gironina i un equip de veterans. Els equips petits són mixtes i a partir d’una categoria hi ha masculins i femenins.

El club organitza cada estiu el casal de bàsquet, amb afluència massiva de jugadors i jugadores de totes les edats. També ha organitzat diferents torneigs com el Memorial Josep Bosch.

L’equip directiu, els entrenadors, ajudants, anotadors,...treballen de valent per formar els jugadors i jugadores a nivell esportiu i humà.

La trajectòria del club ha estat llarga, depèn de tots nosaltres que continuï viu l’esperit del bàsquet al nostre poble i que en podem gaudir molts anys més.